fredag 11 mars 2011

Piller mot melankoli

Lider av svårartad melankoli. Vet att många är trötta på oss bloggare som klagar över denna isvinter. Skärpning, Laila, säger jag. Det hjälper inte. Det enda som ger kortvarig lindring är att suga en stund på bilder från tiden kring midsommar i fjol.


För mig är det här den bästa tiden. Då är alla köksväxter sådda eller utplanterade.

Då växer det så det knakar i växthusen.


Har lovat mig själv att i år ska jag ta ledigt från allt projektarbete under de två magiska veckorna kring midsommar och bara gå omkring i trädgården och lukta på blommorna...


...och njuta av de vilda partierna.

Fler tolkningar av veckans tema i Blooming Friday hittar du här.

onsdag 9 mars 2011

Mina magiska lampor

Nu när de första chileplantorna tittat upp är det dags att plocka fram växtlamporna. För ett år sedan skaffade jag tre LED-lampor med specialljus för växter:
– blått/blått ljus för nysådd, kryddor, gröna växter

– rött/rött ljus för blommor
– rött/blått ljus som stimulerar både grönska och blomning.

Samtliga plantor jag drog upp förra året blev de bästa jag någonsin fått så jag är nöjd med inköpet trots att lamporna var hiskligt dyra. Kanske jämnar det ut sig i längden eftersom de drar bara 15 W men motsvarar 150 W. Brinntiden uppges vara 5 gånger längre än vanliga lågenergilampor. De avger väldig lite värme, jag kan ta på dem utan att bränna mig.

En stor fördel är att lamporna har E27-fästen som passar i vanliga lamphållare. Jag använder klämlamphållare som lätt kan flyttas och fästas där det passar för tillfället. Just nu står lådan med chileplantor på golvet i vårt svala sovrum med hållaren fastklämd i en bokhylla.

Jag börjar med den helblå lampan. När plantorna blir större byter jag till rött/blått. Då behöver förhoppningsvis nyvakna tomatplantor det blå ljuset för en bra start. Idag har jag sått diverse blommor som kommer att få rött ljus från början. Allteftersom plantorna växer kan jag öka avståndet mellan lampa och plantor och så småningom kan en lampa lysa upp 1-2 kvadratmeter.

söndag 6 mars 2011

Kyrkogård? Nej, det är bara...

...köksträdgården som ligger begravd under en halv meter isig snö.

Även växthusen är en sorglig syn. Fem takfönster har rasat in .


Här är det de två yttersta som kollapsat.

Undrar hur vinstocken mår? Vi har en hel del att göra när vintern så småningom släpper sitt grepp. Allt tyder på att det dröjer länge än...