fredag 31 augusti 2012

Saknar min pionprimadonna!

Nu har Hélena med bloggen Bland rosor och  bladlöss dragit igång Blooming Friday och valt Sommarens primadonna som premiärtema! Det utlöste en häftig försommarlängtan här – till den fräscha grönskans och de första pionernas tid.
Min självklara primadonna är trädpionen Rockii, favoriten på pionterrassen.

Vi har två Rockii i terrassens södra ända.

Så här såg terrassen ut från andra hållet då i mitten av juni när sommaren just väntade på att bryta ut.

Idag har det hällregnat hela dagen men igår tog jag med kameran på morgonsvängen genom trädgården och fångade terrassen ur nästan samma vinkel som ovan. Det är bara gråmalvan och några vita som blommar fortfarande: blomstertobak, höstanemon och eternell.

Alla pioner har rostat - utom just Rockii som här sticker upp till höger bakom en vildljung. Grått och brunt i olika nyanser dominerar och September står i farstun...

Tur att jag har barnbarnen som piggar upp mig! Sex av dem vill plugga med farmor/mormor i höst och vi har redan börjat. Nu måste jag granska de aktuella kursplanerna för gymnasiet också - en överväldigande läsning, undrar om lärarna förstår innebörden i dokumenten och om de själva skulle klara kraven för högsta betygen idag?

söndag 26 augusti 2012

Bedrövelse i bigården

I mitten av maj hittade vi drottningen död i vårt bästa samhälle. Vår mentor trodde att bina kanske skulle lyckas dra upp en ny drottning. Det såg lovande ut ett tag, nya ägg började dyka upp i cellerna – men nej, det var ett obefruktat arbetsbi som "lekte" drottning och nu har vi tyvärr kunnat konstatera att samhället tynat bort.

Erling, nestor i vår biodlarförening, kom och hjälpte Johan att med en fiffig metod föra över återstående arbetsbin till det fungerande samhället i kupan bredvid. Till våren får vi göra en avläggare och dra upp en ny drottning.

Även i det livskraftiga samhället ser det skruttigt ut när det gäller honungsskörden. Inte heller våra kamrater i föreningen får några större skördar i år, det har helt enkelt funnits för lite nektar att hämta, det kyliga vädret kan ha spelat in tror de. Nu stödfordrar vi socker för att bina inte ska äta upp all honung innan vi kan slunga och invintra.

Vax har de i alla fall tillverkat, våra bin. Tillräckligt för alla salvor jag förbereder. Just nu skördar jag mängder av ringblommor dagligen;


plockar av alla utslagna blomkorgar varje regnfri eftermiddag...


... och ändå ser det ut så här i köksträdgården nästa förmiddag;



Även ljungen är "skördeklar".  Har lovat barnbarnen att plocka riktigt mycket ljungblom i år. Bästa kvällsteet vid insomningsbesvär, dessutom gott - givetvis med en klick honung i! Och till te åt barnbarnen ska nog årets honungsskörd räcka hoppas jag!


Här kan du läsa mer om Ljung och hur jag skördar bereder blommorna.

lördag 18 augusti 2012

Efterlängtad regnskur!

Gick en morgonsväng i trädgården som skimrade efter gårkvällens lilla dusch.


Har släpat runt på slangar och kannor den senaste tiden men nu kunde jag ställa undan dem.!



Ser att jag måste göra iordning nytt vallörtsvatten åt pumporna som breder ut sig över hela grindrabatten.


Stannar till vid gråmalvaplantan som vi satte i fjol och som blommar friskt och flitigt på pionterrassen - men varför får den blommor i minst fyra färger, vita, ljusrosa, ljusblå och lila? Brukar gråmalva bära sig åt på det sättet?

Ägnat dagen åt rensning, himmel vad ogräset växer i år!

onsdag 15 augusti 2012

Trädgården blommar i blått

I helgen var vi i Östergötland, Närmare bestämt i Vadstena och Medevi och övervakade Emmys konfirmation. Bästa presenten var en supernikonkamera och jag ser fram emot proffshjälp här på bloggen. Just nu blommar hela trädgården i blå nyanser,  många är svåra att fånga men här följer några försök:







De obligatoriska grönsakskorgarna har vi börjat fylla för vidare befordran till barn och barnbarn:


onsdag 8 augusti 2012

Skördebestyr

Nu under augusti hinner jag nästan inget annat än skörda och ta hand om skörden. Här ligger en del av årets vitlök och rödlök på tork. Vitlöken blir knippen så småningom, rödlöken mumsar vi i oss vartefter.

Växthusen sprutar fram tomater,  'Black Sweet Cherry' och andra småtomater äter vi som godis och av 'Sibirjak' blir det smarrig tomat- och chilichutney som vi fryser in och bland annat använder som smakförhöjare i fisksoppor och grytor  under vintern.


Vår enda rödavinbärsbuske gav 30 liter bär som blivit gelé (barnbarnsfavorit), mängder av burkar står i jordkällaren nu. En del sent skördade som inte geléar sig så bra gör jag ändå "gelé" av men fryser in den och använder som bas till fantastiskt god sötsur sås till ankbröst, kyckling o.d.

                                                                                                             (Foto: Elvira)

Nu börjar squashen äntligen bära frukt.  Den grillar vi gärna eller skivar och lägger i en långpanna i ugnen med en skvätt grädde på. När vi inte hinner äta upp allt som plantorna producerar gör jag en soppbas av tärnad squash och gul lök som hamnar i frysen.


Ärtor av alla slag och vaxbönor äter vi dagligen, snabbt förvällda och serverade med lite smör.


"Frukostplatsen" har blivit Matplatsen nummer ett. Även när det stänker från himlen sitter vi här och äter, skyddade av det nyanskaffade dansktillverkade parasollet.


"Bästa parasollet vi någonsin tagit in" sa försäljaren.  Hoppas att det håller lite längre än de vi avverkat tidigare...


söndag 5 augusti 2012

Hjälp! Vad heter rosen?

Vi har bara tretton olika rossorter men ändå har jag lyckats tappa bort namnet på några av dem. Den här  rosen står i rosensnåret som avgränsar södra delen av köksträdgården från gräsmattan. De rosavita fyllda blommorna sitter i klasar.

Den är fin som snittblomma.

Busken blir ungefär en och en halv meter hög och växtsättet är upprätt. Den blommar nu och några veckor till men den remonterar inte.


I år blommar den ovanligt rikligt - och ovanligt många knoppar slår ut. Men många ser ut såhär:


De blir bruna, sedan svarta och faller av. Om de lyckas slå ut blir de smutsvita, knorviga och kronbladen stannar liksom i växten. Så har det varit i alla år.

Bladverket är numera friskt och mörkgrönt men för några år sedan höll den på att dö av svartfläckssjuka. Den lyckades jag bli av med men inte knoppsjukan. Omgivande rosors knoppar drabbas inte. Eftersom blommorna är väldigt vackra när de väl lyckas slå ut har vi behållit den och skulle gärna vilja veta vad sorten heter och om det finns någon bot för bedrövliga knoppar.

Alla perennrabatter genomgår ju en otrolig metamorfos under odlingssäsongen. Här hos oss sker den mest dramatiska förvanlingen i det lilla blomsterhörnet i köksträdgården. Den 17 maj såg den ut såhär:

Och idag såhär:


Nu måste jag lämna datorn till doktorn. Den är seg som attan och behöver ses över. Återvänder till bloggosfären när den kommer hem, i skick som ny förhoppningsvis.... Håll tummarna!

torsdag 2 augusti 2012

Färdig!

Efter trädkojebyggandet med barnbarnen återupptog Johan arbetet med Frukostplatsen – och nu är den klar!

Så här såg platsen ut när han började:


Hela gropen grävdes ur och fylldes med singel


och sedan sättsand


Uppifrån barnens balkong ser platsen ut så här:


Den ena klematisen har fått sällskap av 'Plättar i luften' som höll på att kvävas av en jättenäva i söderrabatten. Båda planteringshörnen har försetts med klätterställningar av armeringsnät.


Nu har vi börjat snegla på den närmaste omgivningen. Vild men inte vacker. Ett nytt projekt växer fram...

Det här stadiga bordet har han faktiskt också gjort, min händige hulk!