söndag 24 mars 2013

Vår lya i San Michele

Här är vi inhysta i en lägenhet som heter Ginestra, Ginst. Alla drygt tio gästlägenheter har växtnamn: Salvia, Rosmarino, Limone, Lavanda... Rena trädgårdspoesin!


Vårt vardagsrum


där vi intar våra frukostar

Johans arbetsplats där han ska sitta och skriva sin bok


Köket, här har man självhushåll, det är alltså inget pensionat utan man får fixa allt efter bästa förmåga.


I går kväll under Earth Hour tände vi en brasa i öppna spisen och njöt av tillvaron!


Idag är det min sista dag här, det blir en lååång vandring upp till Capris högsta topp och över till sydsidans finaste utsiktspunkt.

fredag 22 mars 2013

Paradiset?

Efter en morgonsväng till grönsaksmarknaden, bagaren, köttboden, ostbutiken och specerihandlaren tog vi oss till byn stora sevärdhet San Michele Arcangelo, ärkeängeln Mikaels kyrka.

Hela golvet är täckt av en gigantisk paradismålning på keramikplattor från 1761. Man får tassa runt på smala spångar längs kanterna för att beskåda härligheten.

Här finns förutom Adam och Eva och ormen i kunskapens träd


ett myller av djur

en del naturtrogna

andra bisarra.

Lejonet blev min favorit!

Ju mer vi lär känna Anacapri desto mer gillar vi byn och dess omgivningar. Lite av ett paradis faktiskt, åtminstone för en frusen trädgårdsnörd som längtat efter vårblommor...






torsdag 21 mars 2013

Promenader i närheten

I morse strosade vi längs terrasserna här i San Michele bort till trädgårdsmästarens domäner. Han har just börjat plantera ut massor av Cineraria som han dragit upp. Hela växthuset i bakgrunden är fullt av dem och några knoppiga exemplar står här utanför och väntar.
 

Är det bara jag som har svårt att motstå lerkrukor?


Över hela krukplatsen svävar mimosan med sina påskgula ulltofsar.


På eftermiddagen tog vi en stillsam promenad i Anacapri. (Fortfarande protestera mina benmuskler mot alltför ansträngande rörelser, har fått reda på att det var 981 steg i den där branta trappan vi gick nerför i tisdags.)

Vi letade oss fram till Boffe, en genuin del av stan som enligt obekräftade uppgifter fått sitt namn efter de luftbubblor, boffe, som bildas på nybakt bröd, eftersom taken här har små bubbelliknande kupoler.




Här bor säkert inga fattiglappar men vad vi kunde se var det inte invaderat av turister eller utlänningar heller.


Fint var det i alla fall.

onsdag 20 mars 2013

Träningsvärk!

Vaknade med aj-aj-värk i benen, närmare bestämt i de muskler som får jobba extra mycket när man knatar nerför branta trappor under ett par timmar.

Vi kan väl gå till fyren på öns sydsida, sa Johan.  Det är inte så långt dit och träningsvärken försvinner om man går lite.

Okej då.

Vi travade iväg. Det var fyra kilometer till fyren och värken försvann inte. Men det var en fin promenad...


Genom Anacapri


längs smala gränder där bilarna obegripligt nog tar sig fram och ibland till och med kan mötas


förbi igenvuxna trädgårdar (ingen rensar ogräs här - varför?)


återigen längs häftiga stup


och förbi troll som stirrar på en ur bergsväggen


Vy över viken vid fyren med lavendel i förgrunden, ännu inte i blom men vackert grågrön.


Från fyren tog vi bussen tillbaka till Anacapri och handlade salladsgrönsaker och buffelmozarella till lunch. Medan vi åt kom en katt på besök. Den blev mycket förtjust i färskosten så vi döpte den till Mozarella och den bestämde sig för att adoptera oss.




Nu sitter jag här och bloggar och tror inte att jag kommer att kunna resa mig från stolen utan hjälp. Aj aj. Ännu en härlig dag på Capri är till ända.

tisdag 19 mars 2013

Capri!

Italien tog emot oss med snö i Milano och storm i Neapel! Alla färjor till Capri var inställda hela måndagen så det blev en lång väntan i hamnen innan det slutligen sen kväll lugnade ner sig så att vi kunde gunga över till Capri. Men idag är det strålande sol och bara lätt bris och vi har klättrat ner från Anacapri till hamnen längs en vindlande svindlande trappstig.



På ena sidan stup ner till havet...


...på andra sidan grönskande bergvägg. Här blommar bland annat rosmarin.

I hamnen provianterade vi i en hyggligt välsorterad affär och trängdes sedan på en överfull buss upp till Anacapri och San Michele. Här bor vi en skrivarstuga med fullt utrustat kök, badrum, sov- och vardagsrum och skrivhörna med internetuppkoppling!

Utanför huset en solterrass med utsikt över havet . Bättre kan det inte bli!

lördag 16 mars 2013

Vatten?

Vatten är veckans tema i Blooming Friday och nog har vi vatten alltid  men bara i form av ett fortfarande tjockt täcke is och snö över hela trädgården. Den ende som uppskattar vädret är Tim.


Som tur är drar vi söderut på måndag morgon. Hit:




Till Capri där vi ska bo här:


Äldsta barnbarnet håller ställningarna här hemma och tar hand om plantor och krukväxter medan Tim ska vara på stockholmstraktens bästa hundpensionat, Värmdö Hund och Katt.

Det ska bli så skönt med lite värme (ca 17 grader) och kanske lite sol...

fredag 1 mars 2013

Trädgården just nu

Hur ser det ut i era trädgårdar just nu, undrar Hélena med Blooming Friday. Och i Fagerdala – ja, ni ser själva!




Det enda som antyder att det finns liv i snöhavet är magnolian till höger i bilden nedan. Där kryllar det av stora knoppar som bara väntar på att få slå ut...


Vi är hellre kvar i stan så länge det är frysboxläge i trädgården. Umgås med barnbarnen. Igår var Johan med de tre yngsta på Östasiatiska muséet. Barnen fick göra kinesiska ljuslyktor. Det fanns tack och lov inga färdiga förebilder utan de fick skapa efter eget huvud. Sedan de enats om en färgskala tog de reda på hur de kinesiska tecknen för deras respektive födelseår ser ut. Så här blev resultatet, från vänster Oxens år, Apans år, Drakens år: