fredag 27 februari 2015

Ett omöjligt val

Dagens tema i Blommig Fredag, "favoritsyssla i trädgården", innebär ett omöjligt val. Faktum är att de flesta trädgårdssysslorna är "favorit". Jag skulle inte ha en gigantisk trädgård om det inte vore så.  Planera, anlägga, sitta på pallväskan och rensa ogräs och meditera. Gulla med jorden och komposten, fika intill en nyutslagen azalea. Morgonkollen genom trädgården tillsammans med Tim då varje planta får tillsyn.

Valet får i stället avgöras av vad som enklast kan bildsättas: skördandet!








söndag 22 februari 2015

Bildbevis...

...på att vi lyckats välja Östra Svealands kallaste dal för vår köksträdgård! Den här bilden tog jag i går förmiddag.

När jag vände mig ett kvarts varv mötte den här synen.  Faktum är att hela trakten var så gott som snöfri - utom dalsnutten där vår köksträdgård ligger!


Under natten kom ganska mycket snö. Vi har huset fullt av barnbarn och tonårstjejerna bestämde sig raskt för att göra varsin snögumma.

Det blev två madonnor:


De yngre valde att göra "riktiga" snögubbar.


Tack vare mikroklimatet i dalen kommer alstren att hålla ett bra tag...

fredag 20 februari 2015

Nyanser av grönt

Dagens tema i Blommig Fredag är Fyra nyanser av grönt. Det första jag tänker på är den efterlängtade skira vårgrönskan, lövsprickningsgrönt:



Numera väljer jag ofta buskar och perenner efter bladfärgen. Två favoriter är blågrönt

som hos martorn

och sparris
samt grågrönt


som hos osenplister


och vissa azaleor.

Mitt fjärde exempel får bli själva sinnebilden av grönt, klorofyllmolekylen. Utan den ingen fotosyntes och alltså ingen grönska! Men vad är klorofyll egentligen och hur fungerar det i växten?



Det här är en modell av en klorofyllmolekyl. I centrum  sitter en magnesiumatom (grön på bilden) omgiven av fyra kväveatomer (blå). De röda plupparna är syreatomer, de svarta är kolatomer och de vita är väteatomer. Alltså: utan magnesium ingen fotosyntes! Det är elektronerna i magnesiumatomen som fångar solenergin och starta omvandlingen av vatten och koldioxid till socker. Magnesiumbrist ger upphov till kloros på till exempel rosor. Kväve är också vitalt, men det vet varenda odlare. Nässelvatten och kaffesump innehåller både kväve och magnesium. Lite kaffesump runt rosorna gör susen och nässelvatten är oumbärligt åtminstone i min ekologiska trädgård!
 

onsdag 18 februari 2015

Supertips til er som har barn/barnbarn i skolåldern!

Det här inlägget har inte skvatt med trädgårdsodling att göra - men jag kan inte låta bli att dela med mig av en länk till en helt fantastisk hemsida! En gratis mattekurs på nätet, gjord av uppenbarligen mycket skickliga matematiker. Den heter Matteboken och spänner från årskurs 3 och ända upp till högskolematematik. Varje moment i respektive årskurs gås igenom med tydliga och lättbegripliga förklaringar i skrift och ibland även i videosnuttar och följs av övningar. Det finns ett forum dit man kan skicka eventuella frågor. På många platser i Sverige finns det också öppna mattestugor dit eleverna är välkomna för individuell handledning av duktiga volontärer. Allt är som sagt gratis, initiativet sponsras av många kloka företag.

För dem som planerar att göra högskoleprovet finns kommenterade exempel från tidigare högskoleprov. Pedagogiskt, lättbegripligt, en suverän hjälp!

Mina barnbarn är eld och lågor. Jag också. Nu ska jag äntligen lära mig den matte som jag aldrig grejade på gymnasiet!

Här kommer länken: Matteboken


Och här kommer ett fång rosor till dem som driver sidan!

söndag 15 februari 2015

Sådd med kokosfiber

I år testar jag kokosfiber i frösådden. Har sett att duktiga och mycket erfarna odlare använder kokos sedan länge. Har också sett på nätet att somliga klagar på att kokosjorden "bränner" rötterna på plantorna.  Den metod jag valt är Ulla Hasselmarks: Bottnar med vanlig plantjord i ungefär halva såkrukan. Sedan ett lager med en blandning (50-50 tar jag) av kokosjord och plantjord. Överst ca 1 -1,5 cm med enbart kokosjord.


Så här ser ett block med kokosfiber ut, det är 31x15x4 cm och väger ca 770 g. Jag lägger ett block i hinken, häller på ca 9 dl vatten och låter det hela stå ett dygn. Sedan är det lätt att smula sönder blocket till porös och fin jord. Ett block fyller nästan hela hinken med jord, här har jag använt en del redan:


Jag gillar strukturen på kokosjorden - och färgen också! - och den är lättare att blöta upp än torv och verkar hålla fukten mycket bättre. Det påstås att kokosjorden inte möglar. Vi får väl se. Återstår också att se hur det går med rötterna...


Kokosblocken kan numera köpas lite varstans både på nätet och i butik - det är bara att googla på "kokosfiber". Jag återkommer med rapporter vartefter.


Dagen var solig solig men blåsig blåsig här. Våra amaryllisar tuffar på.

onsdag 11 februari 2015

Fixat oljeutdrag av barr

Efter några dagars sol och plusgrader var det läge för att samla in barr från våra enar, granar och tallar. Beväpnad med handskar, dubbskor, sax och påse pulsade jag runt och klippte de finaste topparna. Sköljde dem i kallt vatten och slungade dem torra i salladsslungan.


Sedan vidtog ett tålamodsprövande rensingsarbete, tog bort torra barr och grövre kvistar. Finfördelade alltihop med saxen och packade/pressade ner det hela i en glasburk. Fyllde på med ekoolivolja. Eftersom barren flöt upp ovanför oljeytan - viss risk för mögel -  steriliserade jag en...


...sten (gammalt strandfynd) som jag placerade överst i burken. På med locket och ut med burken i det soligaste fönstret. Där ska den få stå i sju veckor. Då ska jag sila ifrån och provgöra lite skogssalva inför salvkokarkursen med biodlarföreningen.


Enligt "mina" örtexperter är oljan, och därmed också salvan, blodcirkulationsbefrämjande och bra mot stelhet, muskelsmärtor och nervsmärtor (vad det nu är...). Och så doftar den ljuvligt skogigt - redan nu!

Idag var det riktigt varmt på bryggan! Men det är inte vår i luften!


tisdag 10 februari 2015

Experiment med årets sådd

I år sår jag mina fröer i kokosjord - mer om det senare.

För fem dagar sedan kunde jag inte hålla igen längre utan sådde chili, vår favoritsort heter Alban (mycket god och ganska stark) och nu har jag använt eget utsäde.  Placerade sålådan på värmeplatta och nu har de första fröna börjat skicka upp små vita "trådar". Fram med växtbelysningen med röda, blå och vita led-lampor och ut med såpottorna i kökets kyligast hörn!



Idag måste vi sätta på oss dubbkängorna även för förflyttningar på tomten! Dagsmeja i kombination med minusnätter gör stigarna som Johan skottat fram alldeles glashala.


För några dagar sedan trodde jag att det var dags för stor snöröjning på växthustaken som börja bågna betänkligt - men så kom solen och hjälpte växthusen att fixa det hela själva!


onsdag 4 februari 2015

Kluven

Det blev en ovanligt vacker vinterdag idag - och ändå är det det här jag ser för min inre syn när jag passerar vår äng:

Och så här ser samma ställe ut i dagens verklighet:


Flera dagars snöande har förvandlat  tomten till ett sagolandskap


På vår långpromenad idag fick jag pulsa i snö upp över stövelskaften och Tim fick till slut släpa på kilovis med snöbollar i den långa pälsen på frambenen.


Önskeväder en februaridag - och ändå är det juni och midsommartid som framkallas om jag blundar en stund...

måndag 2 februari 2015

Puh-väder

Hur var det han sjöng, Puh?
"Snön vräker ner
alltmer 
ju mer
det snöar"

Något ditåt. Och här har det minsann snöat, det började i natt och pågår fortfarande.

Det hindrade inte att Tim och jag gick till bryggan som vanlig även om vi fick pulsa en del.

Bänken inbjöd inte till filosoferande idag så vi kollade lite extra på husen längs vägen i stället.

Gamla arbetarbostäder har snofsats till och blivit lyxhus. Det som skymtar längst bort såldes nyligen för sju miljoner.

Sju miljoner! Glasveranda med sjöutsikt, snickarglädje och närhet till storstaden - men i alla fall, sju miljoner!

Väl hemma befriade jag rhododendronbuskarna från snö - ser att där är lika mycket igen...

I växthusen hittade jag rosor både på väggarna...


...och i odlingsbädden. Det här är en 'Peace', kommer nog inte att orka slå ut tyvärr.


Har sparat alla julhyacinter för utplantering bland azaleorna när tjälen gått ur jorden. Upptäckte idag att en av dem blommar igen.

Och så gläds vi förstås åt februaris kalenderbild, också den av Albas hand.



Annika med bloggen Naturliga Ting lottar ut biljetter till trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar!


söndag 1 februari 2015

Förbereder salvkokarkurs

Vår biodlarförening har bett mig hålla en kurs i konsten att koka bivaxsalva för intresserade medlemmar och nu är jag i full färd med planeringen. Inventerar mitt lager av örter, örtoljor, bivax (garanterat giftfritt!), redskap, burkar och övrigt tillverkningsmaterial.



Det blir tre sorters salvor, ringblom givetvis, och en tass-salva med ullfett - bra för både hund- och människotassar. Vad den tredje salvan blir har jag inte riktigt bestämt, måste experimentera lite först. Lutar åt att försöka använda sådant som går att få tag på i naturen så här års, alltså barr från tall, gran och en. En riktig skogssalva med andra ord! Helsk skulle jag vilja använda färsk grabkåda men jag tvivlar på att våra granar är pigga på att släppa ifrån sig kåda så länge det är kallt...