måndag 30 mars 2015

Försöker gilla läget

I går skördade vi första salladsbladen


idag vid nittontiden såg det ut såhär när jag klev ut på förstubron

vy åt söder

vy åt norr

Suckade och gick in igen.

söndag 29 mars 2015

Mitt liv som kund

Jag är nog norra Europas sämsta kund. Så fort jag kommer in i en affär drabbas jag av tunnelseende. Likt en målsökande robot dånar jag fram efter en planerad rutt (inköpslista), upptäcker aldrig nyheter, fynd, extrapriser e.d., vill helst därifrån så fort som möjligt. Det handlar inte om panik, jag tycker bara att det är såå tråkigt. Ju större utbud desto mer stänger jag av.

Som nu på trädgårdsmässan. Var där både på fredagen och lördagen, fredag ensam, lördag med Johan. På fredagen hittade jag efter flera timmars håglöst irrande det som stod på min lista, några småprylar för under femtiolappen. Sen var det sluthandlat den dagen. Behållningen var en pratstund med Anja (Anjas Hill) och träffen med trädgårdsbloggare (tack Veronica med Sanda cottage som tog initiativ till träffen!).

På fredagen traskade jag alltså runt med Johan som är nära nog idealkund sett ur köpmannasynpunkt. Nyfiken på nyheter, falkblick för fiffigheter, slagruta för "fynd". Det här kom med hem:


En tvåhjulig skottkärra med rymligt metalltråg. lättkörd, lättlastad, perfekt för en gammal trädgårdstant!


En praktisk och snygg ogräshacka, välkommen ersättare för min älskade koreanska hacka som försvann spårlöst i fjol.


Två fina chiliplantor, Capsicum chinense 'Uruguay Seasoning', medelstark, gul och Capsicum chinense 'Bhut Jolokia Mustard', supersuperhet, den har redan fullt med blommor:


 och frukterna ser ut så här:


Vi fick också med oss tre rotäkta kanadensiska rosor till nya stängselrabatten som ska fyllas med rosor och klematis. Två ex av Rosa 'Prairie Joy', meterhög, remonterande:


och ett ex av Rosa 'Henry Kelsey', klätterros, också remitterande:

Jag vet att rotäkta rosor kan ta lite tid på sig att komma igång men jag hoppas att dessa är värda att vänta på.

Johan hittade dessutom en väldigt intressant bok som han ideligen högläste ur under lördagkvällen, Holkliv av Niklas Aronsson. Den innehåller allt vi inte visste om gästerna vid våra fågelmatare och i våra holkar och träd runt om på tomten. Fascinerande!

tisdag 24 mars 2015

Katastrofen avvärjd!

Mitt allra bästa hjälpmedel i trädgårdsarbetet är den gamla pallväskan. Hittade den på trädgårdsmässan för kanske tio år sedan. Här sitter jag när jag rensar, gallrar, sår,  beskär buskar,  diskar krukor, mm. Den rymmer alla redskap och pryttlar man kan behöva ha till hands. Den har en rejäl stomme, mycket bättre än de pallväskor jag tittat på under senare år. Den svaga punkten är som synes sitsen. Uppsliten. Brister när som helst.


Men som tur är har jag en hjälpsam och mycket händig granne, Jeanette.


Nu är pallväskan som ny!


Ja, den är faktiskt finare!

Tack Jeanette!

måndag 23 mars 2015

Hurra! Penséplantor på gång!

Jag brukar inte ta vara på frön från anueller i rabatterna. De gånger jag försökt få plantor från insamlade frön har jag inte lyckats särskilt bra. Så när jag samlade in frökapslar från de rosalila favoritpenséerna sent i höstas var det efter att ha googlat på penséfröer och funnit att just den färgen inte fanns i fröfirmornas utbud. Måste ju försöka, tänkte jag.

 Penséerna hade jag tagit vara på när  dottern rensade ut "vårens" blommor från sina balkonglådor och gjorde plats för sommarplantering. Här hos mig blommade de till frosten tog dem i november.



För drygt en månad sedan sådde jag mina insamlade fröer i en pluggbox. De grodde över förväntan och igår skolade jag om plantorna.


Det blev 99 stycken. Nittio-nio! Tur att vi har en stor trädgård!

fredag 20 mars 2015

Gammal dröm har vaknat igen

För tre och ett halvt år sedan gjorde jag ett inlägg om en dröm som börjat spira, drömmen om ett "bonnaorangeri" på platsen där lekstugan står. Jag var inspirerad av Charlottas trädgårdshus, Charlotta som hade den fina bloggen Cesars Trädgård och som dog i fjol av sin cancer, saknad av många i bloggosfären.



Så här skrev jag då: Läget är perfekt, ganska nära till frukostplatsen och köksingången, södersol hela dagen. Men Johan var inte med på idén så den har legat i träda till nu när vi bor här hela året och gärna vill ha ett liiite större "vardagsrum" åtminstone sommartid. Så det är inte omöjligt att drömmen blir sann senare i år...

Här några "bonnaorangerier" som jag gillar, Först Charlottas:


och så några från nätet



En snabbskiss visar på ett ungefär hur jag tänker mig vårt orangeri, glasat trunt den främre tredjedelen, träväggar och trädtak för övrigt och med solpanel upptill på främre taket.


Fler trädgårdsdrömmar finns här på Blommig Fredag..

onsdag 18 mars 2015

Limpbaket fortsätter

Arbetet med odlingslimpan går långsamt framåt.Är inne på sista biten och har lagt upp den återstående matjorden i alla tillgängliga pytsar och kärror.


Allt rens från rabatter, uteplatser och gångar varvas in successivt.  Vi har ett hundratal lövträd bara på den inhängnade delen av tomten och de producerar otroliga mängder löv. När jag städar bort dem dyker små överraskningar upp här och var.


Några irisar 'Katherine Hodgins"som vi satte i höstas. De har väldigt korta stjälkar men det kanske  inte bara beror på lövtäckningen? Det lär vara en dvärgiris.


Ett gäng  krokusar har slagit sig ner bland smultronen under aroniabuskaget. Borde kanske få dåligt samvete för att jag tar bort deras skyddande täcke med tanke på att det troligen blir snö i helgen och sedan vinterkallt igen. Men jag litar på att vårblommor är designade för bakslag...


tisdag 17 mars 2015

Röjer för hönsgård

Nu har vi eldat upp allt ris mm som hade lagrats på gamla eldplatsen där hönsgården ska byggas.


Tre rejäla högar tog nästan en dag att bli av med.


I helgen ska vi fälla en jättegran och några björkar som skuggar den plätt där själva hönshuset ska stå. Och så ska vi åka på studiebesök hos Mariana med bloggen M/S DESIGN. Mariana har inte bara en helt fantastisk trädgård utan är också hönsamamma sedan flera år och nu har hon vänligheten att ta emot oss och våra nybörjarfrågor!

Sökandet efter tillgängliga blommehöns/kycklingar pågår. Vi ger oss inte!



söndag 15 mars 2015

Planer för nya rabatten

När Johan renoverade altanen utanför gäststugan i höstas passade jag på att bygga en ny rabatt där nedanför. Det är trädgårdens i särklass soligaste plats och av den anledningen fick uteduschen flytta dit.


Rabatten blev riktigt bra till slut och några små rosplantor som stått för mörkt på annat håll flyttade vi redan i höstas. Ett gäng penséer flyttade jag också till hörnplatsen, de blommade tills snön begravde dem men innan dess tog jag vara på frön som nu har grott i en sålåda! Cirka hundra plantor på gång!


Idag när vi var på hönsplaneringsmöte hos grannarna Jeanette och Roffe såg vi att deras fjärilsbuske, en syrenbuddleja, har klarat vintern i vår kalla dal. Den står i ett liknande läge som höstens penséer, alltså soligt och skyddat för vind. Så nu planerar vi att ställa en buddleja här i hörnet till fjärilars och bins och vår egen stora förtjusning! Ser ni krokusarna som tittat upp där ovanför? Det var de första i hela trädgården!


fredag 13 mars 2015

Vårtecken!

Veckans tema i Blommig Fredag är Mitt första vårtecken. Hm. Mitt första? Det kommer jag inte ens ihåg, här vimlar det av vår nu även om nätterna är ruskigt kalla.

Jag tar det viktigaste vårtecknet i stället: Våren har väckt liv i våra planer på hönshus! I höstas började vi och våra närmaste grannar Jeanette och Roffe att prata om att skaffa höns tillsammans. Barnbarnens numera övergivna lekstuga, ett stadigt bygge på fem kvadrat, skulle kunna bli ett utmärkt hönshus.


Häromdagen inspekterade Jeanette och jag lekstugan för att se vad som behöver göras åt väggar, golv, fönster och ventilation.

Huset är byggt i ett stycke och alltså flyttbart. När det kom från ett innerstadsdagis i Stockholm kunde vi rulla det på stockar från vår parkeringsplats till där det står nu. Johan har byggt på en liten veranda till vänster, den ska vi riva och sedan flytta huset.


Här, vid gamla eldplatsen nära gränsen mellan våra tomter, ska det bli hönsgård. Soligt, skyddat, väldränerat och med gott om plats för minst tre stora rastgårdar:





Den hönsras vi har fastnat för heter Skånsk blommehöna. Stora, lugna, sällskapliga och dessutom mycket vackra. Hoppas vi hittar någon som kan leverera kycklingar innan sommaren. Eftersom man inte gärna startar med bara kycklingar hoppas vi hitta några vuxna höns här i närheten som kan uppfostra våra skyddslingar, vi ska prata med några hönsgrannar.

Skånsk blommehöna (bild från nätet)

Innan lekstugan kan flyttas och ombyggnaden påbörjas måste jag utrymma huset och packa ner barnbarnens alla leksaker för vidare befordran till Gotland dit ett gäng barnbarn flyttar i juni.


Yngsta barnbarnet, Driva. är fem år och kanske hittar hon kamrater på Gotland som tycker att det är roligt att inreda en ny lekstuga i något av alla deras uthus på lantgården där de ska bo.


Kom just på att det är Driva som har målat marsbilden i vår almanacka!

måndag 9 mars 2015

Tid att beskära Mårbacka och ta sticklingar – men hur?

Jag har enorma luckor i mitt odlingskunnande. Dit hör pelargoner. Vår maffiga Mårbacka har övervintrat på vinden under ett takfönster. Nu börjar den piggna till ordentligt och jag inser att om jag ska få den att yngla av sig så måste jag agera nu. Men jag har ingen aning om hur jag ska gå tillväga. Mitt hopp står till pelargonexperter i bloggosfären. Hjälp, snälla!


Frågorna är många:
Hur mycket ska jag beskära moderplantan?
Hur ska sticklingarna formas?
Ska jag sätta dem i plast- eller lerkrukor?
Vilken typ av jord?
Hur många sticklingar i varje kruka?
Ska jag sätta plastpåsar över krukorna?
Kan jag ställa krukorna i lilla växthuset bland övriga småplantor? Där finns tillskottsljus och frostvakt men det blir ganska varm under soliga dagar. Kanske mår de bättre vid fönstret på vinden där det är ca 15 grader hela tiden?
Ska jag byta jord på moderplantan efter beskärning?

Håller tummarna för att någon därute orkar svara!!!

söndag 8 mars 2015

Stora vårrensningen

I en dryg vecka nu har jag hållit lite extra koll på våra tre bikupor.  Knackat på lite försiktigt och hört surr till svar - liv i alla, hurra! Men inga bin har setts till utomhus.  Förrän idag.


Satt i förmiddagssolen och rensade söderrabatten när jag upptäckte att julrosorna uppvaktades av ett gäng bin. (Strax till vänster ovanför bildens mitt sitter det jag lyckades fånga med kameran.) Termometern på husets skuggsida visade 12 grader!


Kontroll vid kuporna bekräftade att flykten var i full gång. (Usel bild igen, jag vet, men de små gula prickarna är alltså några av de hundratals som svirrade runt.

Det första bina gör när de lämnar kupan på våren är att gå på toa. Rensningsflykten, kallas det på biodlingska.


Sedan, om det varma vädret håller i sig, ger de sig ut i jakt på pollen. Jag och Tim tog en sväng i trakten för att spana in pollentillgången - och den är god.

Johan kollade våra samhällen för att se om de hade mat kvar av vinterförrådet. Ett samhälle behövde stödfordras. Framöver måste vi hålla uppsikt och mata mera vid behov. Bina behöver mycket mat för att orka höja temperaturen i kupan när yngeluppdragningen sätter igång.

I morgon ska jag rengöra bottenplattorna och kolla varroaläget. Det verkar som om vår metod att behandla samhällena med florsockerduschar mot varroan fungerar bra.

Även för trädgården i övrigt blev det "stora rensningsdagen". Johan rensade löv i alla hängrännor och fortsatte med att städa alla fågelholkar.


I två holkar hittade han fjolårsreden, troligen talgoxen, som var uppbyggda såhär:
I botten en krans vävd av torrt gräs. Ovanpå den ett mellanskikt av grön mossa hopvävd med gräs. Överst en ganska tjock mjuk madrass av - hår från Tim! Hängde ut en hel del i buskarna förra våren och det uppskattades tydligen.


Arbetet med odlingslimpan integreras i rensningsarbetet. Första lagret ris och grovkompost


är täckt med grästorv, finkompost och jord.

Mittsektionen påbörjad med lite ris. Det går åt mängder. Tomten har aldrig varit så städad som nu!

fredag 6 mars 2015

En rosa dröm

För många år sedan fick vi några malvaplantor av goda vänner.


Varje sommar prunkade de överdådigt vid uteplatsen - tills de plötsligt försvann för två år sedan.

Visserligen har vi gott om liknande färgklickar:





men jag saknar fortfarande vår rosa dröm.