torsdag 30 juli 2015

Medan det regnar...

...passar jag på att uppdatera bloggen med lite av det som hänt sedan förra inlägget. Vi har varit på Gotland där Johan bland annat hjälpte sonen att bygga baskonstruktionen till deras glasveranda.


Det blir en rejäl veranda med gamla fönster och dörrar, blocketfynd förstås. Blivande favveplats?


Själv gick jag gärna svängar med hunden i naturområdet väster om gården, en riktig trollskog


mattor av vintergröna under hasselbuskar


gamla stenmurar kantar stigarna


Vägen till trollskogen går genom en äng med högt gräs och där fick jag förstås en oönskad passagerare, en fästing som orsakade en besvärlig allergisk reaktion. Det tog dagar innan jag var mig själv igen.
Innan vi åkte till Gotland hann vi färdigställa hönsgården.


Skönt att slippa de gamla sunkiga kartongerna


och flytta in i det fräscha rymliga hönshuset och den femtio kvadrat stora gården tycker både hönsen och vi!


fredag 10 juli 2015

Friska rosor med hemgjorda medel mot bladlöss, trips, svartfläcksjuka, mjöldagg

Nu är rosornas tid. Det är inte bara vi människor som älskar dem - allehanda kryp och mikroorganismer slår sig gärna ner i rosenbusken. Här lyckas vi för det mesta hålla våra rosor friska med hjälp av förebyggande åtgärder, ständig uppsikt och hemgjorda sprayer.

Eftersom vi är biodlare vill vi inte använda några bekämpningsmedel som kan skada bina. Igår när jag gick runt i trädgården och fotograferade rosor upptäckte jag att 'Ingrid Bergman' som står i pionterrassen var omsvärmad av bin från de närbelägna kuporna. Det kryllade av bin mellan de yttersta kronbladen på blommorna! Det tog en stund innan jag fattade att de var där och drack vatten! Känns skönt att veta att det vattnet är garanterat friskt och giftfritt!

Här kommer ett urval recept på hemgjorda sprayer:

Mot vita flygare, bladlöss m.fl. sugande insekter


   3-4 heta chilifrukter (eller 2 tsk cayennepeppar)
   1 stor gul lök
   1 hel vitlök (ca 15 klyftor)
   1 l vatten
   1-2 msk grön såpa

Mixa chili, lök och vitlök med 1-2 dl vatten. Lägg moset i en bunke och tillsätt resten av vattnet, gärna ljummet men absolut inte kokhett. Sätt på ett lock och låt stå i rumstemperatur i ett dygn. Sila ifrån genom en silduk. Tillsätt såpan och fyll sprayflaskan med vätskan. Spraya inte i sol. Moset kan man mylla ner kring rosor som brukar locka till sig bladlöss. Jag lägger inte moset direkt i komposten eftersom jag är rädd om de små maskarna och andra medarbetare där. Det brukar räcka med en besprutning om man behandlar precis när angreppet börjat, men om det behövs en omgång till bör man vänta några dagar.

Mot svartfläcksjuka

1 msk äppelvinäger
2 tsk galltvål (finns bland fläckborttagningsmedel i välsorterade affärer, suveränt även mot svåra fläckar på tyg och mattor!)
1 l vatten

Blanda, skaka om och använd direkt vid minsta tecken på svartfläcksjuka. Vid sen upptäckt måste man klippa bort alla angripna kvistar men mina rosor har kommit tillbaka fint nästa säsong men inte sjukan så behandlingen har fungerat bra hittills.

Mot mjöldagg

2 tsk bikarbonat
2 tsk gul såpa
1 l vatten

Vispa ner bikarbonat i fingervarmt vatten. Rör försiktigt ner såpan. Spraya. Kan förvaras svalt i upp till två veckor.

Förutom dessa "akutkurer" brukar jag stärka rosor, fruktträd, bärbuskar mm genom att vattna med åkerfräkenavkok tidig vår och gärna flera gånger per säsong. Hur jag gör åkerfräkenavkok kan du läsa här.

Följ med en rundvandring till några av våra trettio rosplantor i trädgården:

Mitt i dalen finns stora rosensnåret som avgränsar mellan köksträdgården och örtamattan. Här bor nio ganska stora ganska taggiga rosor.





Vidare ner till två 'Madame Boll' utanför lilla växthuset



Vid torpets södergavel står två 'New Dawn' som äntligen hämtat sig efter katastrofvintrarna för fem-sex år sedan. Här är den äldsta och största:

Går vi runt torpet kommer vi till stenpartiet vid jordkällaren. Här prunkar just nu den ena honungsrosen.

När jag står här med kameran råkar jag titta ner på riset framför stenpartiet och påminns om...


...blåbären som är skördefärdiga! In efter litermåttet, plocka plocka plocka!

Favoritbäret!

onsdag 8 juli 2015

Hög tid att gallra äpplen

Det blir mycket äpplen i år. Vårt minsta träd, Aroma, ger som vanligt mest och igår insåg jag att jag måste gallra om trädet överhuvud taget ska orka med.



Trädet är inte högre än att jag når överallt utan problem. Det blev ca 180 äpplen kvar på trädet trots att jag gallrade ovanligt hårt: bara ett kart kvar per ställe och inte för många på vekare grenar. När jag till slut var klar fanns det 5 liter kart i hinken! Förmodar att våra flitiga bin har bidragit (:-)) till den överdådiga fruktsättningen.


Igår monterade vi taknätet på rastgården.  Lite småpyssel återstår - sedan blir det inflyttning!


Skönt både för kycklingarna och för oss!


PS
Nyss ringde Jeanette: Nattens drottning har slagit ut! Vill du se? Tim och jag travar över till grannhuset där följande syn möter:

Det är en vanligtvis ganska ovacker kaktus som en gång om året exploderar i enorma helhäftiga blommor som varar en natt. Även knoppen i mitten är spektakulär...

och medan vi står där och tittar så slår den plötsligt ut!


Vilka växter det finns!

måndag 6 juli 2015

Läsk-igt myrmedel - som funkar!

För två veckor sedan upptäckte vi att lilla gräsmattan framför söderrabatten hade invaderats av myror. Små ettriga saker som byggt ett tiotal underjordiska bon. Gräset var fläckvis borta där myrorna fanns.
 Vi hade försummat klippningen en tid på grund av arbetet med hönsgården. På ängen där hästarna går finns sådana myror och där har de i fred kunnat bygga flera decimeter höga jordstackar. Det vill vi inte ha här på vår lilla gräsmatta!

Vi hade inget myrmedel hemma så jag googlade på "myror i gräsmattan" och hittade bland annat ett tips som lät otroligt, så prilligt att det var värt att testa. En skvätt läsk med konstgjort sötningsmedel "aspartam" skulle ta kål på myrorna i ett nafs!

En flaska Fun Light inhandlades och skvimpades ut på myrbona.


Och jodå, myrorna försvann. Aspartam fungerar som ett nervgift! Man kan undra varför det får säljas till människor. Ser någonstans när jag åter söker på nätet att barn inte bör dricka mer än 1,5 liter per dag.  Jag tycker nog att det är säkrare att både barn och vuxna håller sig till läskedrycker med vanligt socker om man nu prompt vill dricka läsk.  Mer läskande är faktisk vanligt kallt vatten med citronskivor eller några kvistar citronmeliss!


I stora gräsmattan utanför kökslandet har vi betydligt trevligare gäster - ängsblommor som avlöser varandra och som Johan försöker undvika att meja ner med gräsklipparen. Prästkragarna dök upp ungefär samtidigt med myrorna och de är fortfarande kvar i stora dungar här och var.

lördag 4 juli 2015

Puh!

Det är för varmt för mig! Igår var det nästan 30 grader men blåste ordentligt. Idag har det varit någon grad svalare men kav lugnt. Jag vet inte vilket som är värst. Både jag och pionen i söderrabatten slokar betänkligt.


I växthusen går det inte att vistas dagtid men kryddsalvian utanför lilla växthuset stortrivs...


Huset är förhållandevis svalt och från köksfönstret ser jag hur vår klematis 'Summer snow' som klänger på armeringsstöd har bildat en riktig berså kring uteplatsen.


Arbetet med hönsgården fortskrider medan hönsen växer och växer och snart inte ryms i våra totalt sju kartonger som utgör natthärbärgen.


 Dagtid har vi dem i en provisorisk flyttbar rastgård av hopmonterade kompostgaller i väntan på att kunna släppa ut dem här:

Hönshuset är isolerat och målat både utvändigt och invändigt och i morgon ska vi montera sittpinnar och gödselskiva här:

Avslutningsvis: Jag tror inte det har hänt förut att de sista magnoliorna fortfarande blommar medan rosorna börjar slå ut!