lördag 6 augusti 2011

Hurra! Två millimeter!

Vattendropparna skimrar på frilandstomaterna, dimman svävar över ängen, morgonluften är frisk och krispig. Efter fyra veckors torka har vi äntligen fått en skvätt regn här i östraste Svealand. Det var i sista stund - brunnen börjar sina men vi har lyckats hålla liv i odlingarna.

Purjolöken ser ut att bli väldigt fin i år

majsen blommar

palsternackan och persiljeroten växer så det knakar, mangolden är skördefärdig

pumpor och squash svämmar över alla breddar

Det enda som inte mår så bra är ärtorna. En svampsjukdom slår ut rötterna på alla ärtväxter här, inte en luktärt, ömkliga släpärtor och brytärtor, måste nog riva bort alltihop...

måndag 1 augusti 2011

Bikurs, markarbeten 2 och skörd

Det är en av sommarens varmaste dagar, 28 grader i skuggan och stekhett i solen. Jag lämnar pallväskan och hackan hos ogräset i pionterrassen och flyr inomhus. Plockar fram bilderna från gårdagens bikurs.

Vår biodlarförening har en bigård där de viktigaste lektionerna äger rum. Två mycket erfarna och kunniga medlemmar visar och berättar vad de tittar på och vad de gör och varför. Vi kursdeltagare får lära oss att tolka det vi ser och träna alla handgrepp. Föreningen har liksom vi skaffat några nya samhällen som kommit i transportlådor och nu får vi vara med om att söka reda på drottningen,

märka henne,

flytta henne från transportlådan till utbyggnadslådan, kolla yngelmängd och honungsmängd och städa upp i lådorna.

Här skrapar Johan bort vax som bina byggt ovanpå ramarna i brist på utrymme.

Hemma igen fixar Johan med våra bin och fortsätter sedan att stenlägga vår entrégång.
.
Det har visat sig vara ett slitsamt jobb. Att gräva går inte, här är det spett och yxa som gäller eftersom marken är fullständigt genomvävd av tjocka, sega, vresiga trädrötter.


Jag kan inte göra någon nytta här utan skördar i stället. Just nu vinbär, bönor, vitlök, tomater, chilis, gurkor, kryddväxter, ringblommor. Här är en liten del av allt som ska tas om hand.

Vi mumsar i oss en hel del men jag måste också torka, frysa in och göra gelé, sylt, saft, inläggningar, grillsåser, oljor... Kärt bestyr.