söndag 25 september 2011

Erbjudande till bloggvänner

Hos oss här på Värmdö, 3,5 mil från Stockholm finns ett gäng rejäla vedstockar som vi inte orkar/hinner ta vara på. Du får gärna komma och hämta!

Det är björk och tall och stockarna är mellan 5 och 30 cm i diameter och en halv till en meter långa.
Själv har jag fullt tillräckligt med alla våra uppsågade stockar som jag klyver, tack och lov med en maskin till hjälp, en bussig granne har lånat ut den. Passar på nu när vädret är fint så jag är hemma hela veckan.

fredag 23 september 2011

En gnistrande diamant!

Kan man likna dagar vid diamanter? Tja, metaforen är väl inte den bästa men en höstdag som denna går den an. Knallsol, 15 grader i skuggan vid elvatiden, luften skimrar...

och förstärker spektrums alla färger i trädgården.




Vad gör jag då av denna fantastiska dag? Tar itu med lilla växthuset! Vissa hörn är stökiga:

andra är kala:
I allt-möjligt-förrådet bredvid torrdasset upptäcker jag ett gammalt skåp som saknar luckor och ett hyllplan. Ut med skräpet som samlats där och sen ut med skåpet:

Det ser anskrämligt ut.Första tanken är att måla om det i någon mörkgrå färg men nu nöjer jag mig med att rengöra det.
Sen baxa ner det till växthuset och i med urnor och stora krukor som tar upp värdefull hyllplats i trädgårdsförrådet. Så här blev det:
I morgon ska vi slunga honungen!
Fler diamanter hittar du hos Katarina med Blooming Friday

måndag 19 september 2011

Höstblommor

Efter en regnig förmiddag slog solen ut liksom frösådda rudbeckian i grönsakslandet.
Tog en paus från vitlöken som sent omsider kommer i jorden
och gick en sväng med kameran för att fånga in några senblommande perenner. Höstanemoner , förståss
och favoritnävan 'Rozanne' som ihärdigt tuffar på
liksom floxen 'Blue Paradise'
I pyramidklockan hittar jag den här kompisen.
Om hon samlar pollen eller dricker vatten är svårt att avgöra. Men det är full fart på bina fortfarande. Och på höstblomningen. Ser att flera rosor är på gång med ett andra flor...

fredag 16 september 2011

Vilket svampår!

Under toktorkan i juli sa vi till varandra att i år skulle det nog inte bli någon svamp. Men i sista stund kom regnen, lite i taget, mest om nätterna. Perfekt både för svampen och grödorna i trädgården. Rekordår på alla kanter!

Vi släpar hem fyllda korgar vid varje skogsrunda. Vi håller oss till ca 15 sorter.

(Fler svampinlägg hittar du hos Katarina med Blooming Friday)

Plötsligt är dagarna mycket kortare, kvällarna mycket mörkare och den sneda höstsolen orkar inte över trädridån i öster förrän vid tiotiden. Snart måste vi nog packa ihop trädgården...

torsdag 15 september 2011

Druvorna skördade - receptidé efterlyses!

Vi har en vinranka som klättrar längs nocken i stora växthuset. Sorten heter 'Zilga' och klarar sig fint trots många minusgrader under vintern. Den kräver ständig tuktning under växtsäsongen annars skulle den gärna ta över hela växthuset! Vi gallrar också bort två tredjedelar av klasarna.

Sorten ger små men söta och goda druvor och nu är det dags att skörda.

Mycket mumsar barnbarnen i sig men det mesta av återstoden gör vi råsaft av som vi fryser in i glasburkar och tar fram vid extra festliga tillfällen. Men det börjar bli väldigt fullt i frysen. Vi gillar chilimarmelader till ostbricka så nu funderar jag på att göra en chilikryddad marmelad på druvor och äpple men hittar inget tillämpligt recept eller ens något som går att anpassa. Förslag mottages tacksamt!

Foto: Emmy

måndag 12 september 2011

Invintring!

Idag var det äntligen dags för invintring av bina. Eftersom de levererades till oss i ramar med annan storlek än de vi hade sedan tidigare har vi tvingats vänta på att en stor mängd yngel i uppstaplingslådorna hunnit utvecklas till färdiga arbetsbin som ska övervintra tillsammans med drottningen. Vid flytten till de nya kuporna hade många av ramarna fortfarande en hel del yngel trots att drottningarna var nerflyttade i lådorna med våra egna ramar.

Nu tog vi bort de övre ramarna efter att ha borstat ner alla bin i kupan. De här bina är verkligen snälla och lugna och protesterar inte särskilt mycket mot att vi stökar med dem Många av ramarna innehöll rikligt med honung!
Johan inspekterar ramarna i det som ska bli invintringsrummet. Några av de helt honungfyllda ramarna skördar vi, men några halvfyllda får de behålla liksom yngelramarna. Det är de nykläckta och ännu okläckta ynglen som ska få samhället att överleva vintern. Ett arbetsbi lever under sommarhalvåret i snitt sex veckor, sedan är de utslitna och dör. Men under vintern ägnar de sig bara åt att äta, pyssla om drottningen och hålla henne varm genom att ständigt cirkulera.
Vi måste hjälpa samhällena att minimera angreppen av varoakvalster som parasiterar på bin och som kan ta kål på ett samhälle om de får härja vilt. Eftersom kvalstret föredrar att lägga sina ägg i drönarlarver är en viktig åtgärd att ta bort en hel del drönarceller på våren. Därutöver använder vi en ekologisk metod som innebär att vi pudrar bina med florsocker med jämna mellanrum. På bilden ovan är Johan i färd med att pudra bina som givetvis inte tar skada av behandlingen. Kvalstren får svårare att fästa sig på bina och dessutom bidrar sockret till att bina gärna putsar varandra lite extra.
Nu har invintringsrummet begränsats till tio ramar, fyra är yngelramar, tre är ramar med en del honung och tre är tomma men utbyggda vaxramar. Ovanpå invintringsrummet har vi satt en behållare med sockervatten. På undersidan, alltså i taket på kupan, sitter en fiffig skålventil som öppnas lagom mycket om bina landar på den och då kan de suga i sig sockervattnet och ta med sig det till en tom vaxcell. De närmaste veckorna kommer varje samhälle att dra ner 16 kilo sockervatten!

Nu återstår bara att slunga ett tjugotal honungsfyllda ramar!

PS Tisdag eftermiddag:

Ser att bina fortfarande flyger och att det är gott om vaktbin på flustren. Tycker att de inte skulle ge sig ut på honungdrag efter att de har fått sockervatten. Fungerar ventilerna i sockermatarna?
Drar på mig skyddsutrustningen för att inspektera kuporna.

Jodå, ventilerna fungerar, varje samhälle har redan dragit ner en tredjedel av första givan sockervatten.

söndag 11 september 2011

Bästa nävan och åkerbärsflytt

Geranium 'Rozanne' har blivit en storfavorit i vår trädgård. Vi satte två ex i höstas och de började blomma andra veckan i juni. Fortfarande sprutar de fram nya knoppar, de intensivt blå blommorna varar länge och bladverket är friskt och frodigt. Rekommenderas!

Minns ni åkerbären som hotade att helt ta över pionterrassen?

Vi bestämde oss för att flytta hela rasket till en egen skreva mellan pionterrassen och äppeldalen. Vinterns snömassor hade krossat ljungen som växte där och nu hotade (o)gräset, mest kvickrot, att helt ta över. Det såg bedrövligt ut i våras och vartefter har vi under sommaren röjt och fyllt på ny torvblandad jord.

Häromdagen grävde Johan upp åkerbärsplantorna och nu är de på plats i den egna skrevan tillsammans med en massa krokusknölar. Bina som bor några meter härifrån kommer uppskatta krokuspollen i vår!

I går kväll var det dags för surströmming i lilla växthuset. Även några av barnbarnen vågade sig in efter ett tag, tre av dem smakade varsin "klämma". Tvååringen tyckte det var gott, sjuåringen avbröt försöket bums och fjortonåringen var stolt över att i alla fall ha vågat testa... Alla vuxna mumsade och njöt som vanligt. Själv satte jag i mig sju härliga strömmingar!

torsdag 8 september 2011

Bikuporna på plats!

Nu bor bina i sina "nya" fräscha träkupor på samma plats som förut ovanför pionterrassen. Överflyttningen gick förvånansvärt smidigt och snart är det dags för invintring.


tisdag 6 september 2011

Att sköta en trädgård med vänster hand....

... är inte lätt! Artrosen har slagit till i höger hand och höger fot. Är tyvärr extremt högerhänt vilket innebär att skrivande, rensande, skördande mm tar ungefär tio gånger så lång tid som vanligt.

Det har givetvis hänt massor sedan sist. Vi har köpt två begagnade bikupor till våra flitiga bin. rejäla saker som innebär att vi kan bädda in dem bättre inför vintern.


Veckan innan skolstart hade vi massor av barn här och genomförde en potatisavsmakning av en del av våra kulturarvspotatisar. De sorter vi testade var Epicure, Sharpes Express, British Queen, Mr. Little´s Yetholm Gypsy och Arran Victory. De två sistnämnda fick de högsta poängen, 8 av 10 möjliga.

Ur protokollen:"Mjölig på ett gott sätt. Vackert lila skal. Grönsakig frisk smak." "God söt mild smak. Jag ger Mr Little´s Yetholm Gypsy 8 poäng.."