lördag 31 mars 2012

Bakslag

Inte roligt att vakna till denna syn:

Tulpanerna som kommit upp så fint vid söderväggen får lugna sig ett tag:

och bina, som flugit flitigt när temperaturen varit över 10 grader får gå i vintervila igen. Prognosen för påsken ser inte särskilt hoppingivande ut. Kring noll hela tiden...

fredag 30 mars 2012

Plats för krukor och morgonfika!

Här på nya trappan vill jag gärna sitta och fika i morgonsolen i sällskap med några fina krukplanteringar. Hoppas få inspiration i dagens inlägg hos Katarina på temat I mina krukor.

Fasaden är klar, trappan och balustraden likaså. Snickarna har även tillverkat den lilla dubbeldörren till vinden.

tisdag 27 mars 2012

Salvkokarkurs och skrivarverkstad

I söndags bar det av till Hälsingland och salvkokarkurs. Vi fick lära oss att göra ringblommesalva, ullfettssalva och sheasmörssalva. Samtliga salvor "kokas" i vattenbad och vår lärare använde kallpressad rapsolja till de två förstnämnda salvorna och jojobaolja till sheasmörssalvan. I samtliga fall börjar man med att smälta bivax och när det är flytande tillsätter man oljan och sedan fettet/smöret.

Ringblommesalva känner de flesta till, den är bra mot torra händer och min man blev av med smärtande självsprickor på hälarna när han började använda den. Bra också vid babyvård. Ullfettssalva och sheasmörssalva är nya bekanskaper för mig. Sheasmörssalvan salvan lär skydda huden i kyla,sol, vind och vatten. Den är vattenavvisande. Kan ge lindring vid psoriasis. Används som tassalva, ska testa på Tim när hans trampdynor känns torra. Ullfettssalvan lär vara bra mot självsprickor på händer och fötter, bra på torr och narig hud, lindrar vid kliande eksem.

Och nu vet jag vad jag har gjort för fel. Man ska röra. röra, röra. Både när bunken står i vattenbadet – vilket jag har gjort – och en bra stund efteråt – vilket jag helt har missat!

Här fyller vi ringblommesalva i burkarna med hjälp av en fiffig plaststrut:

Nu ska jag koka om mina rinniga respektive stenhårda salvor så gott det går och i sommar ska jag samla röllika och johannesört i mängd och givetvis odllar jag massor av ringblommor!

På måndageftermiddagarna har jag skrivarverkstad med mina tre tjejer som går i högstadiet. Vi jobbar med recensioner, referat, debattartiklar, författarpresentationer och annat som de förväntas kunna skriva i skolan. Varje gång inleder vi med en speciell skrivövning som jag kallar för "show-not-tell". Hemingway lär ha svarat på frågan från en journalist vad man ska tänka på om man vill bli en bra författare: Show them, don´t tell them! Them är alltså läsarna och hemligheten är att gestalta.

Vid vår första skrivträff gav jag var och en en lapp där det stod: X är rädd. Jag förklarade att nu ska vi skriva utkast till början på en text om någon som är rädd men vi får inte använda ord som rädd, skraj, skräck o.d. utan vi måste försöka skriva så att man förstår att personen är rädd. Vi skulle skriva i 10 minuter (numera förlängt till 15 minuter) och sedan skulle de som ville läsa upp sitt utkast och få gensvar. Skribenten äger sin text, jag tittar inte på den, så stavning och interpunktion petar man inte med i utkastskedet. Man avgör själv om man vill gå vidare med texten. Givetvis skriver jag också själv. När det blir dags att läsa upp börjar jag och beställer vilken typ av gensvar jag vill ha från gruppen. I det här fallet: var lyckas jag förmedla att personen är rädd. Särskilt lyckade formuleringar kan jag också be gruppen peka ut. När man känner sig trygg med gruppen pch angelägen om att förbättra ett lovande utkast kan man be gruppen om förslag till ändringar.

Nu har vi gjort ett antal liknande övningar med utgångspunkt i meningar som X är kär, X är nervös, X är orolig för sin anorektiska kompis, och numera ber jag tjejerna föreslå show-not-tell-meningar. Jag väljer ut några av förslagen och skriver ut på lappar som man får välja bland. Igår var ett av förslagen: X orkar inte gå till skolan idag, verkligen inte. Emmy valde den lappen, och jag har fått hennes tillstånd att publicera hennes utkast här:

"Sprakande färger bleknar, virvlande mönster tonas ut och övergår i vardag allt eftersom medvetandet smyger sig på bakifrån, upp genom kudden och biter mig i öronen med vassa tjut. En arm som reflexmässigt sträcks ut famlande efter väckarklockan, fingrar som snubblar över ett belamrat sängbord, trevande efter knappen som ska tillåta mig att gömma ansiktet under det fluffiga, varma täcket en sista gång. Triumf när ett pekfinger stöter mot en välbekant form och ljudet äntligen slutar. Men nu har medvetandet gnagt sig in i hjärnan, barriärerna sänks, ljus forsar in genom de svullna ögonlocken, tallrikar skramlar öronbedövande högt. Måste jag? Kan jag inte skippa duschen, frukosten, vad som helst? Jag vill bara känna täckets värme omfamna mig fem minuter till. Men nu är det för sent. Nu har tankarna vaknat, alla fladdrande färger är borta och kvar finns bara skarpt ljus från en taklampa, kalla tår och ilska. Vem som än väckte mig ska få betala dyrt. Nu slås tankarna på som lysrör, flimrar till och blir fruktansvärt klara. Måndag är här, ärkefienden har kommit tillbaka för att hämnas. Han har fått in första slaget, det står 1-0 till Måndag."

lördag 24 mars 2012

Här går det undan!

Byggjobbarna fortsatte även idag. Så här såg det ut vid tvåtiden:


Själv utnyttjar det fina vädret till att röja i alla rabatter och i köksträdgården. Av hästgrannen Maria fick jag ett par halmbalar. Strödde ut en del på de leriga och mossiga gångarna efter att ha kalkat ordentligt så att sniglarna inte ska trivas där. Snart ska de tidigaste fröerna i jorden!


I morgon bär det av till Hälsingland och salvkokarkurs. Ser fram emot att få lära mig hur jag ska få styrsel på mina örtsalvor - de blir antingen alldeles för hårda eller för rinniga...

fredag 23 mars 2012

Fotogeniskt

Pioner hör till mina favoriter. Eftersom veckans tema hos Katarina med Blooming Friday är Fotogeniskt plockar jag fram några pionbilder ur arkivet. Ovan är det trädpionen Rockii, nedan en okänd skönhet.

Plockar gärna in en knippe från de buskar som blommar rikligast:


Bygget fortskrider. Igår började gubbarna montera balken som ska bära den lilla balustraden utanför vindsdörren. Idag blir det målning och trappa.

PS Så här ser det ut fredag eftermiddag 16.30:

onsdag 21 mars 2012

Skonsamma alternativ till magnecyl!

Dagens vetenskapliga nyhet i P1 morgon var att magnecyl och liknande preparat kan förebygga cancer och förhindra att den sprider sig. Tre studier som publicerats i ansedda The Lancet visar att salicylsyra hindrar eller hejdar t.ex. cancer i mag-tarmkanalen, prostata och livmodershalsen.

I programmet intervuades en professor i onkologi från Karolinska Institutet. Han bekräftade studiernas tillförlitlighet men varnade också för att knapra i sig magnesyl hela tiden efersom det kan ge magkatarr oxh tarmblödningar. Pest eller kolera alltså.

Givetvis sades inte ett ord om att det finns skonsamma alternativ till syntetiska preparat som läkemedelsbolagen kan tjäna pengar på. Till skillnad från i USA och många andra länder är svenska läkare sorgligt okunniga när det gäller örtmedicin. Så här är det:

Salicylsyra finns naturligt i t.ex. kamomill:

vitpilsbark, sälg och älgört:

Just älgört, Filipendula ulmaria, är särskilt intressant i sammanhanget. Örten hette tidigare Spiraea ulmaria och fick ge namn åt det första syntetiskt framställda salicylsyrepreparatet, Aspirin! Varken älgört, kamomill eller pilbark ger biverkningar. Älgört innehåller förutom salicylsyra ämnen som motverkar magkatarr och jag förmodar att samma gäller för de andra växterna.

Hittills har jag använt älgört mot feber men nu kommer jag att samla in mängder, torka en del men framför allt frysa in koncentrerat älgblomste i iskubslådor. Lätt att lägga i en kopp varmt vatten, i med en klick honung, mmmm!

Kamomill är jag inte så förtjust i, gillar inte smaken och har inte lyckats utröna hur de torkade blommor som saluförs i Sverige odlas. Kvalitetssäkringen av örtpreparat är obefintlig tyvärr. Har dessutom misslyckats med att odla egen kamomill...


Slutligen: nordgaveln när snickarna lämnade för dagen. Reglar, isolering och svart papp är på plats, i morgon ska de sätta upp panel och vindstrappa!

söndag 18 mars 2012

Utflyttad!


Det här är torpets hiskligt fula och illa medfarna norrgavel. I morgon kommer två duktiga snickare och börjar jobba med den. Därför har Tim och jag flyttat ut till Fagerdala idag – lite för tidigt och lite för kallt tycker jag men Tim är förtjust.

Mittdelen av gaveln ska tilläggsisoleras och förses med ny panel. Det ska bli en enkel trappa upp till vinden. Fönstret där ska bytas ut mot en liten dubbeldörr. Jag ser verkligen fram emot att kunna ta mig upp på vinden utan att behöva kravla på en ranglig nedfällbar viktrappa! När snickarna gjort sitt ska vi röja ordentligt däruppe och förse barnbarnen med en mysig soffhörna och rejäla sängplatser. Nu får de sova i en hög på golvet omgivna av flyttkartonger. Inte för att de har klagat, det är vi gamlingar som tycker att situationen börjat bli ohållbar.

Jag kommer att pendla till stan och studiehandledningen med barnbarnen flera gånger i veckan, och det gör jag gärna! Rena terapin mot åldersförsoffning att sätta sig på skolbänken igen och plugga tillsammans med entusiastiska och vetgiriga tonåringar!

fredag 16 mars 2012

Vårtecken?

Ack nej. Här skulle det stå en armé av krokus nu. Men tjälen, tjälen... Snön har visserligen tunnats ut till ett smutsigt spindelnät men den ligger kvar över stora delar av trädgården.

Skottkärrorna får vila ett tag till innan vi får vårryck här i Fagerdala!

lördag 10 mars 2012

Dags att krypa ut ur idet?

Vintern är seg i vår skärgårdsdal. Ännu ingen vårkänning, isig snö täcker trädgården.

Har tagit en lååång bloggpaus och ägnat mig helhjärtat åt att plugga med först två, nu tre av barnbarnen som går i "högstadiet" och behöver läsa upp sina betyg. Träffar dem tre eftermiddagar i veckan, letar material på bibliotek och på nätet resten av tiden. Det börjar redan ge resultat i form av toppbetyg på de flesta proven! Tre åtgärder har varit särskilt betydelsefulla:

1. Ligga före i kursen i NO, SO, matte och språk. Läsa mer än det som står i högstadiets ofta torftiga läroböcker. Vi använder bra gymnasieböcker och googlar på alla viktiga begrepp. Genom att läsa i förväg får de ut mer av lärarnas genomgångar och kan vara aktiva på lektionerna.

2. Använda effektiva lästeknier för att snabbt skaffa överblick över stora textavsnitt. Bojkotta snäva instuderingsfrågor som leder till för tidigt fokus på detaljer på bekostnad av helhet och förförståelse.

3. Förbereda nationella prov genom att analysera tidigare provfrågor, elevsvar av olika kvalitet och lärarbedömningar. På så sätt får de grepp om vad som krävs

Lite "bisysslor" har det också blivit. Bina befinner sig fortfarande i vinterdvala men vi har varit på ramtillverkningsdag med biodlarföreningen.

Mycket pyssel: Spika ihop träramarna

Dra tunna trådar som ska stödja vaxkakorna och pressa dem av återanvänt vax som bina själva tillverkat

Skära till

och sätta fast.

Så fort bina vaknat städar vi kuporna och bygger ut med de nya ramarna. Kanske måste vi stödfodra också.