fredag 25 januari 2013

Drömmar

Veckans tema i Blooming friday är Nytt år - nya drömmar. Jag skiljer på planer och drömmar. Planer kan förverkligas med hårt arbet - drömmar däremot är ofta ouppnåeliga. Det första jag tänker på är min dröm om ett bonnaorangeri. Det har jag skrivit om tidigare. Det andra är en gammal dröm om att åstadkomma något som liknar Tasha Tudors trädgård - vild, yvig, ständigt blommande.





En bit på väg tycker jag att jag har kommit när det gäller Pionterrassen - annars är det långt kvar...


lördag 19 januari 2013

Chilipeppar som medicin och växtskydd


Capsicum annuum, chilipeppar - som matkrydda välkänd och uppskattad av många. Men som läkeväxt är chilipeppar mindre känd och jag tror inte att särskilt många odlare har prövat chilipreparat som växtskyddsmedel. Här kommer därför lite information och, förhoppningsvis, inspiration!

Läkeväxt

Alla heta capsicumsorter kan användas, ju starkare desto bättre. Om man inte odlar chilipeppar själv kan man ta cayennepulver. Det verksamma ämnet är capsaicin, en alkaloid. Den stimulerar cirkulationen i kroppen och har dessutom bakteriedödande effekt. Om man håller på att bli förkyld kan symptomen lindras/hejdas av te på chilipeppar genom att capsaicin framkallar svettningar och är slemlösande. Det är svårt att ange några mått, man får börja med en bit chili (färsk, torkad eller fryst) eller en knivsudd cayennepeppar till en kopp kopande vatten och öka styrkan om man pallar mer.

Capsaicin lär också sänka kolesterolhalten i blodet och förebygga blodproppar. Min örtläkebok för kvinnor rekommenderar chilipepparte som smärtlindring vid mensturation.

Om man har magsår eller mycket känslig mage bör man inte konsumera chili.

Växtskydd

Det brännande capsaicinet "bränner" också odjur som angriper våra växter! Bladlöss och andra sugande insekter håller sig borta med förebyggande behandling och stryker oftast med vid direktkontakt.

Det här är ett dunderrecept som jag använder på rosor, tomater, kål och bönor:

   3-4 heta chilifrukter (eller 2 tsk cayennepeppar)
   1 stor gul lök
   1 hel vitlök (ca 15 klyftor)
   1 l vatten
   1-2 msk grön såpa

Mixa chili, lök och vitlök med 1-2 dl vatten. Lägg moset i en bunke och tillsätt resten av vattnet, gärna ljummet men absolut inte kokhett. Sätt på ett lock och låt stå i rumstemperatur i ett dygn. Sila ifrån genom en silduk. Tillsätt såpan och fyll sprayflaskan med vätskan. Moset kan man mylla ner kring rosor som brukar locka till sig bladlöss. Jag lägger inte moset direkt i komposten eftersom jag är rädd om de små maskarna och andra medarbetare där.

Det brukar räcka med en besprutning men om det behövs en omgång till bör man vänta en vecka.
  
Undvik att spruta på utslagna blommor - bin och andra nyttiga djur mår inte heller bra av capsaicin! Undvik också att spruta i solsken, vänta till skymningen om det är en solig dag. Testa alltid först på ett par blad för att se om den växtsort du tänker behandla tål preparatet. Använd gummihandskar när du hanterar chilifrukterna och moset/vätskan - det är inte roligt att gnida sig i ögonen med chilifingrar!


Chilipeppar är en lättodlad växt. Många sorter kan stå i krukor utomhus i skyddat läge...

...men de starkare sorterna blir bäst i växthus eller glasveranda.

torsdag 17 januari 2013

Årets chilipeppar!

I går anlände årets chilifröer och hamnade genast i frölådorna. Eftersom chilifrö är ljusgroende står de nu på varma hallgolvet med en blåröd LED-lampa över sig. De fyra först presenterade är nya för oss, de tre sista är gamla pålitliga favoriter. Bilder och texter från fröfirmorna.

'Santa Fé'

Växer som en kompakt, stabil planta på ca. 30-35 cm. Utmärkt i krukor. De ger ovanligt mycket frukt som från gulgrönt snabbt övergår i orange och sedan rött. De knubbiga frukterna är koniska, 7-9 cm. långa och ca. 4 cm. i diameter vid fästet. Köttet är saftigt och fruktigt och starkt, men långt ifrån den intensiva hetta som finns hos t.ex. Habanero. Santa Fé växer snabbt och ger bra även på friland under normala somrar.


'Jalapeño M'

Delikat och het mexikansk chile. Det är en förbättring av gamla Jalapeño med en tidigare och mer koncentrerad fruktsättning i svalare väder. Plantan är mellan 50-80 cm hög och bär mörkgröna, svagt koniska, trubbiga frukter, som är 6-8 cm långa och 2-3 cm i diameter. De är tjockväggiga och blir röda som mogna. Jalapeno är mycket vanlig i mexikansk matlagning.


'Alban'

Lokalsort från Albanien. Stadig 50-60 cm hög planta som ger 15-17 cm. långa, mörkt röda, smalt koniska frukter även på friland i zon 2-3. Köttet är mycket aromatiskt och mer än medelstarkt. Utmärkt allround chili, lätt att torka och göra pulver av. Sorten har genom åren visat sig vara stabil, tidig, tålig och god. 

'De Arbol'

En av världens hetaste sorter, eftertraktad med stor växtkraft, starkt förgrenande och högväxt. Uppbindes. Gröna, 7 cm långsmala frukter som vid mognad övergår i rött. 8000 (T). Odlas på varmt uteläge, i växthus eller liknande. Ta bort första fruktämnet för större skörd.





'Hot Lemon'

En medelhet, ganska tidig chili som verkligen smakar citron. Den mogna frukten är varmt gul, torpedformad och blir mellan 5-7 cm lång. Plantan blir 35-40 cm hög på friland och 60-70 cm i växthus. Grenarna är ganska mjuka som unga och går utmärkt att spaljera. Hot Lemon är med sin friska citronstyrka mycket användbar i matlagningen. Frukten är lätt att torka och ger ett utsökt chilipulver som behåller sin friskhet.



'De Cayenne'

70 dagar för gröna, 95 dagar för mogna mörkröda frukter. Cayenne är mycket vanlig, framför allt som torkad och mald till en mycket het krydda. Frukterna är långa ( 10-15 cm) och smala och kan användas både färska, inlagda och torkade. Plantan är buskig, kring 60 cm hög och ger massor av frukt.

'Hot Portugal'

Tillhör Cayenne-varianterna och har anor långt tillbaka i tiden. Columbus antas ha tagit med sig frön tillbaka till Portugal från Mellanamerika, där den här typen av chili har odlats i över 4000 år. Frukterna är långa (ca. 15-18 cm) och smala och lite skrynkliga vid stjälkfästet. De mognar tidigt och övergår direkt från mörkgrönt till en skinande, djupt röd färg. Utsökt, fruktig, medelstark chilismak. Plantan är stadig och blir mellan 40-70 cm hög. Hot Portugal är utmärkt att torka och mala till pulver. Hos oss i zon 2-3 hinner frukterna mogna både på friland och i växthus.