tisdag 31 december 2013

Årets sista skörd

Vi har flytt till landet eftersom Tim mår dåligt av fyrverkerismällar. Visserligen pangar det här också men inte alls som i stan. Dagen var solig och fin och vi passade på att tömma grönsakslandet på kvarvarande rotfrukter. Det blev fem sex kilo vardera av rödbetor


och palsternackor. (Bilderna är tagna 16.30 i mörker utan blixt, förstår inte hur kameran klarar det. Lite oskarpt men helt okej!)


Till lunch åt vi potatis- och purjosoppa, också nyskördad. Gott.

Vi njuter av den nya täljstenskaminen som snabbt ger härlig värme.


Tur att vi har massor av ved i vedboden!


Även julafton firades här med Jonas familj. Några dagar före jul stod det klart att vi inte kunde vara hemma hos dem som planerat så det blev till att slutspurta med renoveringsarbetet under sista adventshelgen! Nu är det (nästan) klart!


Önskar alla goa trädgårdbloggare och andra följare Gott Nytt År 2014!

måndag 16 december 2013

Åter till vardagen

Efter mer än en vecka av födelsedagsfirande är ljuskronan över festbordet släckt och vi har en andningspaus innan nästa firande bryter ut.


Blommorna finns kvar och ger lite färgglädje i stället för de julblommor vi inte hunnit skaffa






Nu står två Helleborus på altanen,  det är grått och disigt och några plusgrader, de ser ut att trivas, tack för alla skötselråd!


Många presenter gick i trädgårdens tecken, till exempel denna tvåhjuliga skottkärra, perfekt för en tant på 75 med ryggproblem! Den "riktiga" kärran ligger nermonterad i ett hörn av lägenheten i väntan på transport till landet, lånar en reklambild från nätet och återkommer med egen bild så småningom! 

torsdag 12 december 2013

Testar nya kameran

Har fått en kamera i födelsedagspresent, förhoppningen är att den ska kunna kompensera min svikande synförmåga och ta superfoton åt mig. Ska gå en privatkurs som ingår i köpet men kunde inte låta bli att testa kameran igår:


Hundpromenad vid vackra Brevikssundet


Fastnade för detta tjusiga bord vid en liten rastplats


I trädgården ligger lite snö kvar trots blidväder


Bortom stängslet går tre islänningar i leran, vi lånar ut ängen till hästgrannen


I stora växthuset har jag jordslagit plättar i luften, kärleksört och ros


Nya diskhon installerad och vattnet inkopplat


Och nu har jag börjat granska möblerna med kritiska ögon, här är det det gamla vitrinskåpet som ska få samma grågröna färg som soffan och skänken i vardagsrummet. Det tar aldrig slut...

måndag 9 december 2013

Hur ska jag sköta Helleborus?

Ber om ursäkt för min frånvaro i blogosfären, men jag råkar fylla 75 år den här veckan och det är alltså väldigt mycket att stå i just nu. I lördags hade vi första festen och då fick jag en Helleborus, blev förstås glad men också lite bekymrad. Har hittills alltid lyckats ta död på alla tidigare julrosor på mycket kort tid och nu behöver jag hjälp: Vad gör jag för fel? Hur ska jag sköta denna underbara växt?


Eftersom det är flera minusgrader ute har jag ställt krukan i vårt norrfönster med extrabelysning morgon och kväll. Kanske vore det bättre om den får stå i söderfönstret? Hur ofta och hur ska jag vattna den? Näring?  Om den mot förmodan överlever tills tjälen gått ur jorden i vår – vad ska jag tänka på när det gäller utplantering? Hoppas någon av alla helleborusexperter därute vill svara!


Nu är äntligen nya köket färdiginstallerat ute på torpet. En hel del arbete runt omkring återstår fortfarande men det får vänta till nästa vecka.


Är särskilt nöjd med de generösa arbetsytorna och den svarta, lättskötta stenytan där. Fler bilder kommer när vi återgår till vardagen igen...