fredag 31 mars 2017

Vårtecken?

Inte den bästa dagen för att gå ut och fotografera vårtecken!


Jag tror jag stannar inne...

Men om man längtar efter vårbilder kan man kolla här.

onsdag 29 mars 2017

Vårsnö fåragö

Ett uttryck som skvalpat i bakhuvudet sedan min barndom dök upp i morse när det började snöa stora fina flingor. Hoppas att det stämmer att snö så här års är lika bra för trädgården som fårgödsel!


Det snöar fortfarande även om det inte syns på bilden, snön blir vatten när den landar eftersom tjälen släppt efter de senaste dagarnas värme. I förrgår åkte grillen fram.


Men idag blir det varken grillande eller rensande i Äppeldalen. Har tänt en brasa i tälgstensspisen och roar mig med bokslutsarbete när jag inte fixar till en


pumpasoppa med ingefära och färsk gurkmeja. Varning: man blir illgul om fingrarna av gurkmeja och det går inte bort med tvål och vatten. Hoppas det blir gott i alla fall, gurkmeja lär vara en läcker hälsobomb!

söndag 26 mars 2017

Vårrensning på många sätt

Idag var det den första varma vårdagen här och det var inte bara vi som blev glada utan våra bin fick glädjefnatt och gav sig ut på rensningsflygning.


Det innebär helt enkelt att de flyger ut ur kupan och bajsar hej vilt., tömmer tarmen efter den långa vintern!


Hoppas tvätten klarade sig för fläckarna av träcket kan vara svåra att få bort...


När de tömt tarmen återvänder några till kupan och sätter igång med vårstädning inomhus. Golvet städas och bin som dött under vintern släpas ut. Drottning är redan igång med äggläggning så hon flyger troligen inte ut utan hennes "sköterskor" tar hand om det träcket.

De som inte städar, sköter drottning och ägg/yngel eller vaktar kupan ger sig ut på födojakt efter framför allt pollen. Sälg och hassel är viktiga pollengivare på våren och våra krokusar bidrar också.

Nedan har jag förstorat biet i den nedersta krokusen, bilden blir lite suddig i så stor förstoring men det syns ganska bra att biets bakben är fulla av pollen. Detta pollen levereras till "amningsbina" som tuggar i sig det men inte för eget behov utan i deras fodersaftkörtlar omvandlas pollen till en näringsrik mjölkliknande saft som de "kräks upp" och matar ynglen med.


Även vi har ägnat oss åt vårrensning, dock av annat slag. Johan har städat alla fågelholkar och i nästan alla hittade han bon.


Det största och bästa boet (troligen blåmes)var isolerat invändigt med hår från Tim.  Det är tydligt att de som använder hundhår föredrar hans vita hårstrån.


I ett bo hade byggarna flätat in ganska mycket färgglada garntussar - undrar var de hittat dem?


I det minsta och slarvigaste boet finns några fjädrar instuckna och vi tror att det var svartvita flugsnappare som bodde i den holken.


Själv har jag ägnat mig åt rabattrensning, Klipper bort vissna blad och blomstänglar, gräver bort rotogräs som tittar upp och täcker löv och rens med förmultnad stallgödsel. Klar med Frukostplatsen, Stenpartiet och nästan hela Pionterrassen. I morgon väntar Äppeldalen...

fredag 24 mars 2017

Månadsbild mars


Dags för Blommig Fredag och månadsbild.

Mars

All snö är borta från trädgården. Har klippt ner fjädergräset och stäppsalviorna. Tjälen omöjliggör fortfarande all ogräsrensning men den närmaste veckans värmevåg kanske ändrar på det?

Februari

Skillnaden mot februaribilden är drastisk men i januari såg samma parti ut såhär:

Januari

Sammantaget speglar bilderna ganska väl hur årets första kvartal har varit. 


Orangerirabatten ur den andra månadsbildsvinkeln uppvisar vitarv och salvia som är nästan opåverkade av vintern. Tuffa växter, det gillar jag. Inne i orangeriet lyser växtlamporna i Johans bubbelplasttält. Här mår plantorna utmärkt. Här syns kantnepeta och några chili, frö av okänd sort från Anja, tack!

Soliga dagar blir det smällvarmt men som tur är kan jag öppna fönstret på gaveln och om det kniper kan jag fälla upp tältets ena vägg och ställa upp dörren på andra gaveln och få genomdrag så att temperaturen kan hållas på 18-20 grader. Kalla nätter tuffar värmefläkten på som den ska och håller ca 14 grader. Perfekt!


torsdag 23 mars 2017

Hur gullar man med snödroppar?

Min kärlek till snödroppar är obesvarad! då och då sätter jag ett gäng. Första våren blommar de snällt, andra våren


är de pyttesmå om de överhuvudtaget kommer. Året efter - nada. Vad ska jag ge de här stackarna för omvårdnad för att de ska vilja stanna kvar i min trädgård?


Något som jag lyckas bättre med är iris, här 'Katherine Hodgkin'. Redan på g i söderrabatten! Men tjälen är envis här och håller fortfarande stora delar av trädgården i ett järngrepp. Nu ska vi få sol och värme en tid och jag inser att jag måste skugga rosorna så att de inte hittar på några dumheter!

lördag 11 mars 2017

Medan jag väntar...

...att solen ska torka bort snön för den här gången


så att jag kan fortsätta vårstäda rabatterna


tar jag en sväng kring gamla trädgårdsförrådet, en av få byggnader förutom torpet som fanns här när vi köpte Fagerdala. Underhållet här är minst sagt eftersatt




Utanför vedboden ligger några kvarglömda vedträn som blivit bostad åt både det ena och andra i växtväg


men inne ligger veden luftigt men skyddat


av ett tak med spår av ett annat, okänt liv.

En glimt av vedbodens innertak fotograferat underifrån

Undrar hur de som byggde och bodde här på trettiotalet hade det?

söndag 5 mars 2017

Vad händer i orangeriet?


Jo, här bygger vi ett miniväxthus i sydvästra hörnet!


Med innerväggar av bubbelplast  och med värmefläkt på golvet hoppas jag att utrymmet blir perfekt för alla småplantor när jag skolat om dem i veckan som kommer.


Varje hyllplan ska förses med lysrör. Om solen gassar kan det bli ganska varmt här men fönstret på gaveln är öppningsbart och fläkten kan blåsa kalluft om det kniper.




Nu är det minusgrader ute men en provkörning visar att "tältet" håller ca 15  grader. Mycket nöjd!

lördag 4 mars 2017

Vårtecken? Nja...

Här ligger fortfarande tjälen som ett pansartäcke över trädgården och förhindrar effektivt alla försök till utsvävningar. Även om solen värmer emellanåt och vissa dagar lockar till röjningsarbete i rabatterna kommer det att ta veckor och flera vårregn innan det börjar tina.


Torsdagen var riktigt fin


och jag röjde i söderrabatten där julrosorna blommat snällt hela vintern - men de räknas inte.


Igår såg det ut såhär igen



Men om jag letar riktigt noga så har faktiskt mina irisar vid söderväggen skickat upp små bladskott trots tjälen. Alltid något!